Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Legünnepibb fűszerünk: a fahéj 2 Fahéj a konyhában

2010.12.31
Legünnepibb fűszerünk: a fahéj 2


Fahéj a konyhában

Ezt az édeskés, fás, földillatú fűszert a leggyakrabban desszertekhez használjuk. Édességeket, likőröket ízesítünk vele, a csokoládé hangulatát adjuk meg egy-egy darabka fahéjjal. A gyümölcsök közül legjobban az almával, körtével, szilvával és a barackkal harmonizál. Használjuk péksüteményekbe, kekszekbe, krémekbe, kompótokhoz, gyümölcslevesekhez. Az élelmiszeripar is nagyon kedveli, elképzelhetetlen fahéj nélkül a legtöbb gabonapehely vagy pékáru.

Magyarországon a szilvás gombóc közepéből nem hiányozhat a fahéjas cukor, de elengedhetetlen kelléke egy palacsintapartinak, és gyakori ízesítője a gyümölcsrizsnek, a tejbedarának vagy a farsangi fánknak. A fahéj likőrök mellett fontos szerepet játszik a különböző puncsokban, és a forralt bor sem lehet teljes nélküle.

A sós ételeknél általában pácoláshoz használják. Nagyon jól megy a bárány- és a marhahúshoz. Az észak-afrikai és az indiai konyha is kedveli a fahéjat. A curry keverékek szerves részét képez, alapja a garam masalanak, és egy jó biriyani is elképzelhetetlen nélküle. A paradicsomos, sütőtökös ételekbe is érdemes egy kevés fahéjat tenni. Ha mértékkel használjuk, akkor nem nyomja el az étel ízét, hanem kellemes harmóniákat teremt. Az íze mellett nem mellékesen az emésztéskor a zsírok elbontásában is fontos szerepet játszik.

Zárt edényben tároljuk, nedvességtől, fénytől elzárva. A furulya nagyjából egy évig tárolható, az őrölt fahéj fél évig.



Fahéj a gyógyászatban

A fahéjat a leggyakrabban megfázások, meghűlések kezelésére használják. Erős fertőtlenítőszer. Hatásos ellenszere sok baktériumnak és gombának. Húgyúti fertőzések kezelésére is kiváló. Segít bontani a glükózt, így szabályozva a vércukorszintet. Vérzéscsillapító hatása is van. A fahéj illata állítólag az agyműködésre is serkentőleg hat, és a rovarokat is elriasztja.

Emésztési panaszokra is jó. Oldja a görcsöket és a felfújódást, megnyugtatja a gyomrot, elősegíti az emésztést. Mangánban, vasban és kalciumban gazdag.

A gyógyászat mellett a kozmetikai ipar és a parfümgyártók is előszeretettel használják, valamint dekorációs célokból is sok fahéj fogy.

Hogyan különböztethetjük meg a ceyloni fahéjat a cassiától?

A Burmában őshonos Cinnamomum aromaticum vagy Cinnamomum cassia szintén a fahéjcsaládba tartozik, mint a ceyloni fahéj, de jóval erősebb ízű, inkább sós ételek fűszerezésére alkalmas fűszer.

A ceyloni fahéj világosbarna, vékonyabb, lágy kérgű, míg a cassia sötét színű és meglehetősen kemény. A ceyloni fahéj belseje leginkább egy laza szivarra emlékeztet, míg a cassia teljesen üreges belül.

Ami a legnagyobb eltérés a kétféle fahéj között, hogy a cassia kumarin-tartalma sokkal magasabb, mint a ceyloni fahéjé. A kumarin egy olyan aromaanyag, amely több fűszerben is megtalálható, mint például a borsmentában vagy a levendulában, és nagyobb mennyiségben képes gátolni a véralvadást, sőt a májat is károsíthatja. Kis mennyiségeknél, főleg egy fűszer esetében ez nem jelent hatalmas problémát, hiszen eleve minimális mennyiséggel dolgozunk, és annak is csak elenyésző része ez a káros anyag, ennek ellenére terhesek számára és kisgyerekek esetében kerülendő a fahéjas ételek gyakori fogyasztása.

A korábbi különbségeket figyelembe véve az őrölt fahéjnál ránézésre az alábbiak alapján állapítható meg, hogy ceyloni fahéj vagy cassia: az igazi, ceyloni fahéj sárgásbarna színű, meleg, édes ízű, míg a cassia vörösesbarna, általában durvább szerkezetű és kesernyésebb, erősebb ízű, aromás illatú.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2017 >>

Statisztika

Online: 4
Összes: 87977
Hónap: 4208
Nap: 135