Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A paradicsom jótékony hatásai

2011.05.22

 

Paradicsomi étel a paradicsom


Paradicsomot enni egészséges, mert ebben a növényben fordul elő a legnagyobb mennyiségben a legfontosabb antioxidáns, a likopin, és sokféle vitamint, szervezetünk számára létfontosságú elemet is tartalmaz.

A paradicsom egyik neve a XVII. században még "szerelem almája", latinul poma amoris volt. Megfigyelték, hogy az éretlen paradicsom nagy mennyiségben bódulatot okoz. Ma már tudjuk, hogy ez a zöld paradicsomban lévő szolanin nevű alkaloida hatása, ez érés közben eltűnik. A paradicsom Peruból származik, ahol gyomnövény. Onnan került Mexikóba, majd a spanyolok és a portugálok hozták át Európába.
 

 

Az orvosok érdeklődését az keltette fel, hogy a prosztatarák ritkábban fordul elő Ázsiában, és ennek okát keresve ausztrál és kínai kutatók úgy találták, hogy az ottani ételekből több likopin kerül a szervezetbe. A likopin és vegyi rokonai, a többi karotinoid vizsgálatok szerint véd a prosztatarák kifejlődése ellen. Minél több karotinoid volt a férfiak étrendjében, annál kisebb volt a rosszindulatú daganat kockázata: volt olyan megfigyelés, hogy ezek a növényi összetevők 82 százalékkal csökkentik a

prosztatarák

kifejlődésének esélyét. Néhány éve egy másik vizsgálat ezt nem tudta megerősíteni, de a paradicsomevés kedvező hatását sok más megfigyelés is leírta.

 

A rosszindulatú daganatok vagy az

érelmeszesedés

kifejlődésében az oxidációt előidéző szabad gyökök játszanak alapvető szerepet, és ezt az antioxidáns anyagok gátolják. A likopin az egyik legerősebb antioxidáns. A paradicsom különleges előnye, hogy míg a többi gyümölcsben, növényben lévő antioxidánsok az ételek elkészítése közben jórészt tönkremennek, a paradicsom likopinje még jobban fölszívódóvá válik.

 

Néhány éve német kutatók azt találták, hogy kevésbé ráncosodott a korosodó hölgyeknek a bőre, ha több likopint tartalmazott. Ezért is érdemes télen-nyáron sok paradicsomot enni.

 

 

 

A mappában található képek előnézete Növények, virágok

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó képArchívum

Naptár
<< November / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 117702
Hónap: 2877
Nap: 125