Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


vega fasírt

2011.06.15

Sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, lilahagyma, fokhagyma apróra darálva. Magyaros fűszerekkel beízesítjük, fűszerpaprika, Himalája só, fehérbors. Dúsítjuk őrölt lenmaggal. Kevés olívaolajat csepegtethetünk bele, mert az állaga túl kemény lesz.

 

Az így kapott fasírozottunkat egy őzgerinc formába fogjuk belenyomkodni, még pedig a következőképpen:

 

Kevés olívaolajjal megkenjük a formát és megszórjuk őrölt arany lenmaggal. A fasírozott felét a formába nyomkodjuk. Öklünkkel kis árkot nyomkodunk bele. Ebbe rakjuk a hosszában felszeletelt érett avokádókat. Erre rétegezzük a fasírozottunk másik felét. Hűtőben pár órát hagyjuk állni, majd kiborítjuk a formából, felszeleteljük és tálalhatjuk salátával, lecsóval, nyers rizzsel, vagy különböző nyers szószokkal, mint például: paradicsomszósz, szezámszósz, tejföl, majonéz.

 


 Egészségre gyakorolt hatása:

 

A sárgarépa jelentős béta-karotint tartalmaz, melyet a szervezet A - vitaminná alakít, mely erősíti a szemet, immunrendszert, nyálkahártyát. antioxidáns, részt vesz a szabadgyökök károsító hatásának megakadályozásában. Megakadályozza a puffadást, és székrekedést.

 

Fehérrépa: C és E vitamint karotint és ásványi sókat tartalmaz. Vesetisztító, étvágygerjesztő hatású és gyomorerősítő.

 

A zellerben C-vitamin, nátrium, kálcium, foszfor, vas, magnézium, és kálium található benne. Erős vízhajtó hatású, serkenti a vesét, vértisztító, és serkenti a nemi vágyat.

 

A lilahagyma C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Immunerősítő, csökkenti a vércukorszintet, remek vízhajtó, jótékony hatással van a vesénkre. És mint minden hagyma féle, fertőtlenítő hatású!

 

Fokhagyma csökkenti a vérzsírt, a vérnyomást, véd a az érelmeszesedés ellen, antibiotikus hatású. Tartalmaz A, B1, B2, C - vitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, káliumot, és szelént. Erős baktérium ölő, fertőtlenítő hatású! (Candida diétánál kiváló!)

 

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

 

A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.

 

Avokádó csökkenti a koleszterin szintet és jótékony hatást fejt ki az érrendszere mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Külsőleg táplálja a száraz bőrt. Serkenti a melatonin termelését (alváshormon) a benne található B vitaminjainak köszönhetően. Tartalmazz A, B1, B2, C, és E vitamint.

 

Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>

Statisztika

Online: 6
Összes: 80658
Hónap: 3107
Nap: 143